V Prešove otvorili Krízové centrum Záujmového združenia žien MYMAMY

18.02.2003 Celý región

Krízové centrum ako miesto prvého kontaktu pre ženu, trpiacu domácim násilím otvorilo 6. februára v Prešove tunajšie Záujmové združenie žien (ZZŽ) MYMAMY. Na...
Krízové centrum ako miesto prvého kontaktu pre ženu, trpiacu domácim násilím otvorilo 6. februára v Prešove tunajšie Záujmové združenie žien (ZZŽ) MYMAMY. Nachádza sa v obchodnom centre Centrál na Sídlisku II. Prístupné je v pracovné dni od 9. do 16. hodiny a dotknuté osoby môžu telefonovať na číslo 0903 617 065 alebo 051/77 222 11.

Jedna z jeho zakladateliek Apolónia Sejková a tvorkyňa projektu Nie si sama, pri tejto príležitosti zdôraznila, že mali už desať klientiek (prevažne nie z Prešova, ale zo širšieho okolia) a naplno sa ukazuje, že pôjde o veľmi potrebné zariadenie. Neposkytujú v ňom ubytovanie a ani o tejto možnosti neuvažujú. Majú platenú právničku a chcú terajší počiatočný počet troch v centre pracujúcich žien rozšíriť o ďalšie z radov dobrovoľníčok. Pochválila spoluprácu s mestom Prešov (centrum sa nachádza v nebytových priestoroch vo vlastníctve mesta) a s políciou. Jej krajská hovorkyňa Magdaléna Fečová k tomu povedala, že od začiatku t. r. má polícia v kraji nahlásených sedem prípadov domáceho násilia.

V januári napr. polícia zasahovala v jednej malej obci v okrese Svidník, kde žena týraná manželom zavolala na policajnú linku dôvery a nahlásila týranie. Manžel bol väzobne stíhaný. Krízové centrum nadväzuje a rozširuje činnosť Materského centra, ktoré táto skupina žien založila ešte v roku 2001. ZZŽ MYMAMY postupne vyprofilovalo tri skupiny stretávajúcich sa žien - budúcich mamičiek, dojčiacich matiek a matiek s handicapovanými deťmi. Zabezpečilo na tieto stretnutia účasť zdravotníckych a psychologických odborníčok. Realizovalo aj iné projekty, napr. Bezpečne do školy, Všetky deti. V tomto roku s podporou Ministerstva zdravotníctva chce uskutočniť projekt Zdravé dieťa, zdravá budúcnosť. Podporu ako občianske združenie získalo doteraz od Komunitnej nadácie Prešov, Nadácie pre deti Slovenska, Nadácie ETP, Okresného úradu práce Prešov.
 

Vyberte región

mark